13 Temmuz 2013 Cumartesi

Muhabbet Kuşuna Konuşmayı Öğretmek


Birçok papağan türü insan mimik ve konuşmalarını başarıyla taklit edebilir. Muhabbet kuşları da iyi bir konuşucudur.

Genç olanları yaşlı olanlara oranla konuşmayı daha çabuk öğrenir. Erkeklerin konuşma haznesi dişilere göre daha fazladır. Muhabbet kuşları kelime haznelerinde 20 den fazla kelimeyi rahatlıkla tutabilirler. Bu alandaki rekor 1000 kelimenin üzerindedir.

Günün belli saatlerinde onunla ilgilenirken devamlı olarak onunla konuşun. Sizin çıkardığınız sesleri dikkatle dinleyecek ve aynısını çıkarmaya çalışacaktır. İlk olarak ona adını öğretmekle başlayabilirsiniz.

Seslerinizi teybe kaydedip ona dinleterek de öğretebilirsiniz. Kafesine ayna koyarak öğrendiklerini onunla konuşmasına, pratik yapmasına imkân hazırlayın.

Muhabbet kuşunuzun kısa sürede ve ilginiz doğrultusunda çok sayıda kelimeyi net olarak
çıkarabildiğini göreceksiniz. Kelime haznesini de onunla muhabbetiniz doğrultusunda geliştirecektir

Muhabbet Kuşuna Komut Öğretmek  

Arkadaşlar bu başlıkta muhabbet kuşumuzun çağırdığımız zaman gelmesi ve istediğimiz zaman kafesine girmesi, yada öpücük vermesi için nasıl bir eğitim uygulamamız gerektiğini yazacağım...

Hepimiz isteğimiz zaman kuşumuzun omzumuza gelmesini isteriz bu gibi komutlarda cümle yerine ıslık, öpücük, el şıklatması gibi sesler kullanılmalıdır. Diyelimki ıslık çaldığımızda kuşumuz kafesine girsin onun en sevdiği yiyeceği elinize alın ıslık çalın ve elinizdekini görmesini sağlayın sonra o sevdiği yiyeceği ona göstere göstere kafesine koyun muhtemelen bir kaç deneme sonra her ıslıkta gözü elinizde olacaktır daha sonra her defasında ıslığın peşine kafesinde bulduğu yiyeceğini ezberleyecek ve her ıslıkta kafesine uçacaktır kuşunuz komuta alıştıktan sonra her komuttada değil sadece ara sıra en sevdiği yiyeceği kafesine koyun yiyecek vermediğiniz günlerde sadece yanağını okşayarak ödüllendirin....

İstediğimiz zaman omuzumuza gelmesi içinde en sevdiği yiyeceği el şıklatarak ona gösterin ama bu defa en sevdiği yiyeceği dudaklarınızın arasında olsun dudaklarınızın arasındaki yiyeceğe ulaşmak için omzunuza konacaktır, başınızı omuzunuza cevirerek öpücük atın ve kuşunuza dudaklarınızın arasına kıstırdığınız yiyecekten ikram edin bunu bir süre uyguladıktan sonra kuşunuz alışkanlık haline getirecek ve her el şıklatmanızda omzunuza gelecektir her öpücük attığınızda dudaklarınıza uzanarak oda sizin öpücük sesi taklitinizi çıkaracaktır...

Muhabbet Kuşunu Evcilleştirmek


Öncelikle yeni evine gelen muhabbet kuşunuzun birkaç gün yeni ortamına ve kafesine alışmasını beklemelisiniz.

Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek kolaydır ve kısa sürede karşılığını alırsınız. İlk olarak evcilleştirme bir kişi tarafından yapılmalıdır. Bu kişi kuşla yalnız olmalı ve ani hareketlerden kaçınmalı, stres yapmasını önlemelidir. Eğitime kafes içinde başlanmalı, kafes içine sokulan el mümkün olduğunca yavaş hareket ettirilerek ona dokunmaya çalışılmalıdır. Ürkütmeden güvenini kazanmaya çalışmalısınız. Bu arada sakin, yumuşak ses tonuyla onunla konuşun. Bir süre sonra kendisine dokunmanıza izin verecektir. Bu şekilde onun güvenini kazanıp daha sonra işaret parmağınızla göğsüne dokunarak parmağınıza çıkmasını tembihleyin. Kesinlikle elinizle kavrayıp tutmaya çalışmayın. Bu onların en nefret ettiği şeydir ve size güvenini kaybeder.

İlk aşamada kafesine ve size alışan kuşunuzu artık kafes dışına çıkarabilirsiniz. Bunu yapmadan önce bir takım önlemleri almalısınız.

Kapıların, pencerelerin kapalı olmasına ve camların önünde tül yada perde olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde açık kapı yada pencerelerden dışarı kaçabilir veya camları farketmeyerek çarpıp ölebilir.

Muhabbet Kuşu Oyuncakları



Bir muhabbet kuşunun kafesinde yem ve sudan sonra bulunması gereken en önemli şey oyuncaklardır.Muhabbet kuşları çok zeki yaratıklardır ve kafesin içinde aynayacak birşey bulamadıklarında çılgına dönerler. Ayrıca muhabbet kuşları zamanla yeni oyuncaklar isterler. Birkaç ayda bir onlara yeni oyuncaklar verilmeli ya da en azından oyuncakları birkaç ay arayla dönüşümlü olarak verilmelidir.

Muhabbet kuşları sesleri çok sevelerler. Onlar için en iyi oyuncaklar, ucunda çan bulunan ve renkli halkalar veya boncuklar barındıran oyuncaklardır. Bu oyuncaklarda çanların, kuşunuzun kendisini kesebileceği veya sıkıştırabileceği yapıda olmamasına dikkat edilmelidir. Kuşunuz bu çanlara sert şekilde vurum onları hızla savuracağı düşünüldüğünde bu nokta önem kazanmaktadır.

Muhabbet kuşları için bir diğer popüler oyuncak ise halka serilerinden oluşan oyuncaklardır. Bu şekilde plastikten veya halatlardan imal edilen oyuncaklar bulunmaktadır. Muhabbet kuşları oldukça akrobatik hayvanlardır ve tırmanmayı çok sever. Halkaların kuşunuzun rahatça tırmanabileceği genişlikte olması gerekir.

Muhabbet kuşlarının temizliği



Muhabbet kuşlarının vücutlarının en önemli bölümü kanatlarıdır. Bu yüzden, kanatlarını temizlemek ya da temiz tutmak için her gün buna belirli bir süre ayırırlar.

Kaşınma

Muhabbet kuşları ayrıca yeni tüyleri çıkarken de kaşınırlar. Bu durumda, yeni tüylerin çıktığı bölgeyi parmaklarınızla hafifçe kaşımanız kuşunuzun çok hoşuna gidecektir.

Muhabbet kuşları temizlenmek için sadece kaşınma yolunu seçmezler. Muhabbet kuşu besleyen pek çok kişi kuşlarının banyo yapmayı ne kadar çok sevdiklerinin farkında değildirler. Bunun sonucunda ya kuşlarının kafeslerine banyoluk koymazlar ya da koyarlar fakat banyoluğu kafeste öylece bırakırlar. Kirlenen banyoluk da kuşlar için çekici olması bir yana itici bir hale gelir. Oysa banyo yapmak kuşlarınızın sağlığı açısından çok önemlidir.

Banyosu
Muhabbet kuşunuzun banyo yapabilmesi için ona içine rahatça sığabileceği ve oturduğunda kafası suya batmayacak kadar derinliğe sahip bir banyoluk alabilirsiniz. Bu banyolukları tüm evcil hayvan dükkanlarında bulabilirsiniz. Haftada bir kez banyoluğu ılık suyla doldurun ve kafes içinde kuşun kendini güvende hissedebileceği ve rahatlıkla banyo yapabileceği bir yere yerleştirin. Ayrıca kuşunuza özel çeşitli düzenlemeler de yapabilirsiniz. Örneğin suya kuşunuzun sevebileceği oyuncaklar veya marul yaprakları koyabilirsiniz.

Muhabbet kuşlarının çoğu banyoluğu görünce banyo yapmakta gecikmez. Fakat bazıları belli bir süre tereddüt yaşayabilir. Ancak yukarıda açıklanan koşullar sağlanmışsa kuşunuz geç de olsa banyoya girecektir. Kuşunuz banyoya girdikten sonra tüylerini kabartarak suyun tüylerinin altına ulaşmasını sağlar. Unutulmaması gereken önemli bir diğer nokta da, kuşunuzun banyodan sonra rahatlıkla kurulanabileceği bir ortam sıcaklığında bulunması gerekliliğidir. Muhabbet kuşunuzun soğuk bir ortamda hatta cereyanda bulunuyorsa banyo yaptırmamanız gerekir.

Bunun dışında, muhabbet kuşlarının banyo ihtiyaçları, çiçeklerin yapraklarını sulamak için kullanılan spreyler yardımıyla da karşılanabilir. Ancak, bu yöntemi kullanacaksanız, kuşunuzu ürkütmemeye ve çok fazla su püskürtmemeye dikkat etmeniz gerekir. Suyu bir miktar uzaktan ve hafifçe sıkarak oluşturacağınız bir doğal hafif yağmur ortamı, muhabbet kuşunuzun hoşuna gidebilir.

Muhabbet kuşlarının kafesleri nasıl olmalıdır?



Kafes ve oyuncaklar
Kafesi alırken mutlaka muhabbet kuşunun rahat hareket edebileceği genişlik ve büyüklükte olmasına dikkat etmeniz gerekir. Özellikle kafes içine muhabbet kuşunun oyuncaklarını koyduktan sonra ona ne kadarlık bir dolaşma alanı kaldığına ve bu alan içinde kanatlarını rahat bir şekilde hareket ettirip ettiremediğine dikkat etmelisiniz. Kafesine koyacağınız oyuncakların ve tüneklerin temiz olmasına özen göstermelisiniz.

Sağlıklı bir kuşunuzun olmasi için kafesin zeminine kuş kumunu ve tüneklerine de tünek zımparasını takmalısınız. Tabi ki Yavrunuzun kalsiyum ihtiyacını karşılarken gagasının da bakımını yapan gaga taşını da unutmamamalısınız.